neděle 9. února 2014

Máj - Karel Hynek Mácha

Název: Máj
Originální název: Máj
Autor: Mácha, Karel Hynek
Žánr: Poezie
Vyšlo (originál): 1928
Počet stránek: 56

Anotace
Vrcholné dílo průkopníka novodobé poezie K. H. Máchy, lyricko-epická báseň, v níž autor oslavuje krásu přírody a ústy hrdiny pronáší svoje odvážné myšlenky o tajemství smrti a věčnosti.
Jak to vidím já (pozor na spoilery)

"Byl pozdní večer, první máj - 
Večerní máj - byl lásky čas.
Hrdličin zval ku lásce hlas,
kde borový..."

Kdo by neznal tyhle verše? Snad každý z nás se je v průběhu školních let někdy učil, já ještě na základní škole. Proto bylo zařazení této knihy do mého seznamu k maturitě naprosto jasná volba.

Tragický příběh Viléma a Jarmily snad ani nemusím popisovat. Jejich láska končí smrtí obou z nich, Vilém je odsouzen k smrti poté co zavraždí svého otce a Jarmila poté spáchá sebevraždu.

Co nikdy nepochopím je to, proč Jarmila Viléma podváděla. Vždyť ho přece hrozně milovala, ne? A kvůli ní, zabil Vilém svého vlastního otce (to, že je to jeho otec zjistil až poté co ho zabil) a byl odsouzen k smrti. I když jestli si dobře vzpomínám, tak ho odsoudili i za skutky, které provedl jakožto "vůdce loupežníků".

Kdybych četla jen tuto báseň, asi bych děj příliš nepochopila, až na ten konec. Ale díky učitelům a dobře zpracovanému filmu, mě tento příběh velice zaujal a kdybych si ho vylosovala při maturitě měla bych o čem povídat. Četlo se to celkem dobře, ale ve Vilémově popravě mohlo být o trochu méně lámání kostí :D

Je jasné, že tato recenze se nemusí líbit každému, ale je to spíše o mém názoru a ne o tom abych vám vyprávěla o čem to je ;-)


HODNOCENÍ

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...