sobota 8. února 2014

Obraz Doriana Graye - Oscar Wilde

Obraz Doriana Graye

Název: Obraz Doriana Graye
Originální název: The picture of Dorian Gray
Autor: Oscar Wilde
Žánr: Světová literatura - román
Nakladatelství v ČR: Mladá fronta
Vyšlo (originál): 1891
Počet stránek: 248

Anotace:
Příběh s fantastickými prvky se odehrává v 19. století v Londýně. Krásného Doriana Graye portrétuje malíř Basil Hallward, který je Dorianovým vzhledem uchvácen a naivně si myslí, že sličný mladík je a vždy bude ztělesněním dobra. Uzavřený malíř se přátelí s lordem Henrym, ten je povahově zcela jiný. V každé společnosti je Henry ozdobou, oslňuje hlubokomyslnými úvahami, nemá žádné morální zábrany. Na bohatého sirotka Doriana, původně stydlivého a nezkaženého mladíka, má Henry zničující vliv. Také před nadaným malířem rozpřádá neuctivé teorie o zbytečnosti portrétování. Portrétovaný člověk stárne, kdežto obraz zůstává nepříjemným svědectvím o ztraceném mládí. Doriana ta představa poleká natolik, že si přeje, aby místo něho zestárl jeho obraz. Tím, jak se ocitá plně pod Henryho vlivem a mění se jeho povaha, mění se portrét ve stvůru, která odráží ošklivost Dorianovy duše, avšak sám Dorian Gray nadále září půvabem a pelem mládí. Chová se už jako lord Henry. Pohrdne svou romantickou láskou, nezastaví se ani před zločinem. Nakonec zaútočí na podobiznu ohyzdného starce, ve kterou se původní portrét proměnil...
Co na to já? (pozor spoiler)
Příběh vypráví o mladém muži, který žije v Londýně. Je to mladík s dobrým srdcem, dokud se však neseznámí s lordem Henrym. Velice neochotně je ve svém ateliéru seznámí malíř Basil, zrovna když maluje portrét Doriana. Když je portrét domalován, Dorian prohlásí, že chce aby obraz stárnul místo něj.
Dorian se velice snadno nechává ovlivňovat lordem Henrym a jeho dobrá povaha se velice rychle mění. Chová se tak, jak by se nikdy dřív nechoval a mladá zamilovaná dívka kvůli němu spáchá sebevraždu. Po této události lord Henry Doriana přesvědčí, že sebevražda je vlastně krásný akt a že si to naprosto nemůže dávat za vinu a trápit se tim. Dorian na to velice rychle přistoupí. Poté se podívá na svůj portrét a zjistí, že se nějak změnil...místo jeho nádherného obličeje, je tam nějaký škleb. Schová ho tedy do místnosti, kam nikdo nechodí.

Čím horší skutky Dorian dělá, tím víc se obraz mění. Dokonce místo něho stárne. Po pár letech udělá zatím svůj nejhorší čin. Zavraždí malíře Basila.

Příběh končí jeho vlastní smrtí, kdy se pokusí obraz v samém zoufalství zničit a tím zabije sám sebe.

Musim říct, že ten konec byl na mě příliš rychlý, celou dobu se v knížce probíral naprosto každý nepodstatný detail a ta hlavní konečná scéna byla snad jenom na 4 stránky. Ale musím přiznat, že i když to byla povinná četba, knížku jsem si celkem užila a určitě jí nemohu řadit k nejhorším. Kdyby takové byly všechny knihy v seznamu, měla bych na půl vyhráno :-)


Existuje i podle mě velice zdařilé filmové zpracování. Já první viděla film a celkem mě bavilo porovnávat v čem se knížka od filmu liší a až tak moc rozdílné to nebylo...pokud jste si však tuto knížku vybrali k maturitě, doporučuje raději přečíst ;-)

HODNOCENÍ

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...