čtvrtek 9. února 2012

Čas čarodějnic - Deborah Harkness


Název: Čas čarodějnic
Originální název: A Discovery of Witches
Autor: Harkness, Deborah
Žánr: fantasy (čarodějové, démoni, upíři)
Díl: první
Nakladetelství v ČR: Knižní klub
Počet stran: 544
V ČR vyšlo: listopad 2011

Oficiální stránky autorky: www.deborahharkness.com

Anotace:
Historička a čarodějnice Diana Bishopová celý svůj život odmítala své nadpřirozené nadání. Očarovaný alchymistický rukopis však do jejího života vnese nevítaný příval magie a najednou se o ni zajímají nejen čarodějnice, ale i démoni a upíři. Záhy se po Dianině boku objeví i záhadný Matthew Clairmont, vědec, válečník a upír. Přestože mezi bytostmi panuje staleté nepřátelství, Diana a Matthew se jen s obtížemi brání vzájemné mrazivé přitažlivosti.
Můj názor (pozor na spoilery)
Diana se vyhýbá používání kouzel. Když jednou zkoumá v knihovně staré alchymistické rukopisy, dostane se jí do rukou jeden začarovaný. Diana ho vrátí zpět do knihovny. Pár dní poté se kolem ní začíná motat víc upírů, čarodějů a démonů, než je obvyklé. Mezi upíry patří i Matthew.

Diana zjistí, že jde všem o ten starodávný rukopis, protože byla jediná, která ho dokázala otevřít a všichni chtějí vědět, jaké tajemství ukrývá.
V této chvíly se Dianě naprosto změní život. Zamiluje se do Matthewa, utíká předevšemi, kteří jí chtějí využít a později začne opět používat svá kouzla, která jí zablokovala její mrtví rodiče, když byla malá, aby ji ochránily.

Vztah mezi Dianou je docela "knižně" obvyklý. Matthew, jakožto silný upír se jí snaží chránit před vším zlým co jí muže potkat. Diana se jeví jako slabá, ale když jde do druhého, je to ona kdo dokáže Metthewa ochránit.

Knížka se čte velice dobře. Příběh hezky plyne a není zde žádné deseti stránkové popisování jednoho okamžiku, což jsem velice ocenila. Líbilo se mi, že autorka nechávala vztah Diany a Metthewa jenom na úrovni dotyků a polibků, což se už moc v knížkách, kde je postavám nad 20 nevidí.

Konečně jsem zase narazila na knížku, ve které se děj odehrával překvapivě. Vůbec jsem netušila jak to bude dál a co tajemný rukopis obsahuje. Konec zkončil velice otevřeně, takže doufám že u nás brzo vyjde další díl, který se v originále jmenuje Shadow od Night.
HODNOCENÍ

1 komentář:

  1. Dobry napad pisat o knizkach co sa ti pacia :) Len tak dalej :) ak chces mozes prist aj ku mne na moj blog. tesim sa :)
    www.livefreelifeforever.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...