sobota 4. února 2012

Lovkyně snů - Procitnutí - Lisa McMann

Název: Lovkyně snů - Procitnutí
Originální název: Dream Catcher - Wake
Autor: McMann, Lisa
Žánr: YA fantasy (zvláštní schopnosti)
Série: Dream Catcher
Díl: první
Nakladetelství v ČR: Fragment
Počet stran: 215
V ČR vyšlo: říjen 2011


Anotace:Sedmnáctiletou Janie už nebaví, že se stále propadá ostatním lidem do snů, zejména pokud ten, komu se zdají, někam padá, ocitá se na veřejnosti nahý nebo sní o svých erotických tužbách. Janie se nemůže nikomu svěřit - neuvěřili by jí a mysleli by si, že je blázen. A tak žije se svou schopností jako s nechtěným prokletím, které neumí ovládat. Pak se jednou propadne do noční můry, z níž jí ztuhne krev v žilách. Poprvé není v něčí zvrácené duši jen pozorovatelem, ale i účastníkem...
"9. prosince 2005, 12:55

Janie Hannaganová pustí učebnici matematiky z ruky. Chytne se okraje stolu ve školní knihovně. Všechno zčerná a ztichne. Janie si povzdychne a položí si hlavu na stůl. Snaží se z toho dostat, ale žalostně se jí to nedaří. Dnes je moc unavená. Má moc velký hlad. Na tohle nemá čas.

                A pak se to stane."

                Takhle začíná 1. Kapitola. Kniha je psaná formou deníku, což jsem velice těžce nesla, ale po pár stránkách mě příběh tak pohltil, že už jsem si toho ani nevšímala.

                Janie Hannaganová je docela obyčejná sedmnáctiletá holka, až na to, že dokáže lidem nahlídnout do snů. Kniha začíná, když je jí osm a poprvé se někomu dostane do snu. Nejdřív je tím ohromena, ale o 9 let později jí to vážně štve. Nedokáže totiž tuto svojí schopnost kontrolovat, takže když ve škole někdo usne, jí to automaticky „vcucne“ do jeho snu. Janie pracuje v pečovatelském domě, šetří si na vysokou, protože její máma je alkoholička, která se o Janie vůbec nezajímá, natož aby jí zaplatila vysokou.

                Jednou když Janie jede v autě domů, spadne do nějakého, opravdu ošklivého snu. Sen je o netvorovi-mladý muž, který má místo prstů nože, který zabije muže ve středních letech. Později zjistí, že ten sen patřil Cabelovi.

                Když jedou se školou na několikadenní výlet, Janie zjistí, že to byla chyba na něj jet. V autobuse začínají spolužáci usínat a ona se propadá do jejich snů. Cabel si všimne, že se chová nějak divně a pomáhá jí. V průběhu výletu se Caleb dozví o schopnosti Janie a začně to mezi nimi jiskřit. Když se jednou Cabel neobjeví i když to slíbil, bojí se Janie toho, že si o ní myslí, že je zrůda. Dozvídá se, že Cabel vymetá všechny večírky bohatých a že má něco společnýho s prodáváním drog. Naštěstí se nakonec vše vysvětlí a Janie přijde na to, proč má své schopnosti a díky nim pomůže Cabelovi a policii chytit překupníky drog.

                Janie se umí s životem poprat a to se mi na ní líbí. Mezi Calebem a ní je klasická "náctiletá" láska. Nepřísahaj si věčnou lásku a ani spolu hned neskáčou do postele.Caleb mě jako "chlap" zrovna moc nezaujal, štvalo mě jak se kvůli němu Janie trápila. Kdyby jí to všechno vysvětlil dřív tak toho moch Janie ušetřit. I když chápu, že to nemohl udělat.

Ufff, to bylo spíš převyprávění příběhu než recenze :D
Knížka jako taková rozhodně stojí za přečtení. Ráda si jí beru všude sebou, protože je hezky malá a ještě mě neomrzela, i když jsem jí četla aspoň tak 5x (zatím).

HODNOCENÍ


2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :D. V knihkupectví jsem si tuto knihu už několikrát prolistovala, ale moc mě nezaujala (ty deníkové zápisy), ale podle tvé recenze se zdá, že knížka je docela zajímavá. Doufám, že se k ní dostanu :-))) Jinak, máš moc hezký blog :D

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju za pochvalu...ta knížka určitě stojí za přečtení :-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...